Удоволствието да имаш басейн носи своите както развлекателни черти, така и ангажименти за обслужване и поддръжка. Всеки нов горд собственик трябва да е наясно със спецификата на ползване на басейна.

Басейнът като средство за развлечение, така и на събирателно място около къщата изисква постоянна адекватна (не е задължително да е професионална) поддръжка. Всеки нов басейнаджия трябва добре да е инструктиран от фирмата, която му е поставила/изградила басейна. Той да е бил наясно, да е изпробвал и да се справя с поставените му задължения относно почистването на басейна, на оборудването и на водата. Да не е кимал само, когато е бил проведен инструктажа, тъй като 2-3 седмици след първоначалното пускане в експлоатация на басейна (обикновено в края на пролетта – май месец), той започва да иска своето от стопанина си. Басейнът е като жив организъм. Ако си добър с него и той ще се отплаща, но ако занемарим задълженията си започват проблемите:

  • Прекалено много листа и боклуци са паднали върху водата. Листата трябва периодично да бъдат обирани от водната повърхност с кепчето, което най-вероятно всеки е получил като оборудване или си е закупил. Не трябва да се чака филтрационната система сама да си издуха/обере листата, тъй като те биха могли след попадане в скимера (не скенера) на басейна, да запушат смукателния отвор или да попаднат от скимера направо в предфилтърът на помпата и при двата случая помпата ще направи вакуум и ще натовари двигателя, който най-вероятно ще бъде изключен от моторната защита в таблото за управление, но в крайна сметка филтрацията няма да функционира. На пръв поглед просто листа – ще ги почистя по-късно или направо утре. Листа могат да навлязат в помпата и от подовия сифон след утаяването им на дъното на басейна. Ако листата и боклуците вече са на дъното те трябва да бъдат изсмукани с подочистачката, което е малко по-трудният вариант, който обаче е неизбежен, когато на дъното има вече нещо.
  • Друг обичаен случай е, когато сме чистили дъното след замърсен басейн, в повечето случаи трябва да бъде промит филтъра от филтрационната група – чрез Бекуош – Backwash. Стрелката на манометърът, който следи налягането във филтъра, най-вероятно е навлязла в червеният (опасният) сектор, което трябва да е сигнал за нас да направим обратна промивка на кварцовият пясък във филтъра, който се е запушил и натоварил. Ако не направим това прочистване може да се стигне до спукване на филтъра, което вече е сериозен проблем и филтъра трябва да бъде подменен, тъй като вече не подлежи на ремонт. Промивката е много важна, тъй като избиването на вода, в следствие на завишено налягане в системата, може да се случи и някъде другаде по веригата – тръба, връзка, коляно, кран или муфа. Ако тези елементи са достъпни подмяната и ремонта е лесен и възможен, но ако се случи в някоя скрита и бетонирана част, тогава си е сериозен проблем. В 99% от случаите проблемите са във видимите части.
  • Таймерът на помпата не функционира и помпата непрекъснато работи докато не се спре ръчно. Това може да доведе до прегряване на помпата и нейното изгаряне.
  • Преди да се завърти шестпътният клапан винаги трябва да се спира помпата, иначе може да се счупи клапана.
  • Забравен затворен кран – преди пускане в експлоатация винаги трябва да бъде проверено дали всички кранове на скимера/те, вливните дюзи и сифона са отворени. Затворения кран може да доведе до повишаване на налягането в тръбите и съответно теч. Забравен кран на вливните дюзите може да се случи, след обратна промивка на филтъра, като е препоръчително пък този кран да се затвори за да не вкара част от боклуците от филтъра отново в басейна чрез дюзите.
  • След средно 6-месечен зимен престой на филтъра преди поредното пускане в експлоатация е желателно и препоръчително да се обходят и 6-те цикъла на филтрация (чрез клапана на филтъра) за няколко минути, за да може да бъде промит, превъртян и размърдан кварцовият пясък. Ако той се е калцирал станал е плътен във времето, стартиране на системата при режим филтрация, веднага ще се натовари филтъра, което може да се разбере и по звука.

Всички тези проблеми са свързани с правилното експлоатиране на басейна и ако не се спазват, обикновено не са покрити от гаранцията.

Категории: Басейни